Besparing van meer dan $ 1 miljoen voor SABIC

INZICHT

Wereldwijd speelt waterschaarste een steeds grotere rol in het dagelijks leven, en industriële productiebedrijven moeten manieren vinden om meer te doen met minder water.


SABIC is een van de grootste petrochemische producenten ter wereld. Veel van de grote petrochemische complexen van SABIC in het Midden-Oosten zijn afhankelijk van zeewater voor hun koeltorens. Zeewater verhoogt van nature het risico op biofouling en aanslag. SABIC had behoefte aan innovatieve oplossingen om de bedrijfsmiddelen te beschermen tegen aanslag en biofouling, en wilde tegelijkertijd manieren te vinden om de water- en energievoetafdruk van de zeewaterkoeltorens te verminderen.

INNOVATIE

In het grootste petrochemische complex van SABIC waren de zeewaterkoeltorens verantwoordelijk voor 28% van het totale stroomverbruik van deze locatie. Door meer koeltorenwater te hergebruiken door het aantal hercirculatiecycli te vergroten, konden zowel water- als energieverbruik worden verlaagd.


Om het systeem schoner te houden, introduceerde Ecolab de Purate™-technologie, een eenvoudig te gebruiken, meer kosteneffectieve methode voor het genereren van chloordioxide die de chemische risico's voor deze grote zeewatersystemen vermindert. Purate™-technologie leidde tot verminderde biofouling op de oppervlakken van de warmtewisselingssystemen (die worden gebruikt om warmte over te brengen van de ene vloeistof op een of meerdere andere vloeistoffen). Het zorgde er ook voor dat er minder vaak handmatig gereinigd hoefde te worden en verhoogde de productie in de zomer, wanneer koelen een uitdaging is door hogere regionale temperaturen.


Naast Purate™ heeft Ecolab 3D TRASAR™-technologie geïmplementeerd, gekoppeld aan een zeewateraanslag-instrument om het aantal hercirculatiecycli veilig te modelleren, waardoor water en energie worden bespaard. Het zorgde er ook voor dat er minder vaak handmatig gereinigd hoefde te worden en verhoogde de productie in de zomer, wanneer koelen een uitdaging is door hogere regionale temperaturen. Naast Purate™ heeft Ecolab 3D TRASAR™-technologie geïmplementeerd, gekoppeld aan een zeewateraanslag-instrument om het aantal hercirculatiecycli veilig te modelleren en daarmee water en energie te besparen. 

IMPACT

In combinatie met de 3D TRASAR™-technologie zorgde Purate™ ervoor dat de fabriek het aantal hercirculatiecycli kon verhogen en de gebruikte hoeveelheid zeewater kon verlagen. Doordat het systeem schoner was, kon de fabriek de pompen en ventilatoren ook af en toe uitschakelen, waardoor het energieverbruik aanzienlijk werd verlaagd. De oplossingen van Ecolab leidden tot een totale besparing van $ 3 miljoen op de operationele kosten voor de koeltorens, een lager water- en chemicaliënverbruik en een beter algemeen energieverbruik, terwijl de productie in de zomer op gelijk niveau kan blijven. 

Bekijk alle verhalen
SABIC case study eROI savings

Uitgelichte oplossingen

•  Purate™-technologie


•  3D TRASAR™-technologie


•  Controle werking warmtewisselaar